Select your language

Wat de TOTOX-waarde zegt over de kwaliteit van omega 3

Omega 3 TOTOX-waarde
Omega 3 vetzuren zijn van groot belang voor de gezondheid. Omdat maar weinig mensen door middel van voeding aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid komen, is het raadzaam om omega 3 bij te nemen. Een zuiver omega 3 supplement is hierbij essentieel, maar hoe herken je een omega 3 visolie van hoge kwaliteit? Onder andere aan de TOTOX-waarde.

TOTOX-waarde van visolie

De TOTOX-waarde staat voor totale oxidatiewaarde. De omega 3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn namelijk erg gevoelig voor oxidatie. Dit betekent dat zij snel aangetast worden door contact met zuurstof. Onze gezondheid is niet gebaat bij geoxideerde vetzuren. Een goed visolie supplement heeft om deze reden een lage TOTOX-waarde.

 De maximale TOTOX-waarde is door Global Organization voor EPA en DHA omega 3 vastgesteld op 26.

Visolie uit Zuid-Amerika

Desalniettemin is er veel visolie op de markt die (ver) boven deze grens komt. Zo heeft visolie uit Zuid-Amerika bij aankomst in Europa meestal een TOTOX-waarde tussen de 200 en 400(!). Redenen hiervan zijn de productiemethode, opslag en te lange houdbaarheidsdatum. Gevangen vis wordt in deze landen vaak op de vissersboten bij kamertemperatuur opgeslagen en niet gekoeld. Daarnaast wordt de extractie en raffinage van de olie niet gedaan in een beschermde omgeving, maar in de open lucht waar het wordt blootgesteld aan zonlicht en zuurstof. Ten slotte is het vaak jaren onderweg, waardoor de kwaliteit steeds verder achteruitgaat. De meest ‘verse’ producten zijn ten tijde van capsuleren twee jaar oud en de minst ‘verse’ producten maar liefst zes jaar. Pas dan worden ze voorzien van een uiterste houdbaarheidsdatum…TOTOX-waarde verlagen met chemische stoffen

Maar let op! De TOTOX-waarde mag dan de meest gebruikte kwaliteitsmeting voor omega 3 supplementen zijn, het is niet zaligmakend. Sommige firma’s gebruiken namelijk chemische stoffen om de TOTOX-waarde te verlagen. Veel fabrikanten voegen synthetische antioxidanten toe om de waarde te verminderen, maar hiervoor moeten uiteraard natuurlijke antioxidanten gebruikt worden.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string m7edkq to the field below:

Meer over dit onderwerp