Select your language

Hart- en vaatziekten en omega-3

Hart- en vaatziektes zijn doodsoorzaak nummer 1 in de wereld. Ongeveer 17.3 miljoen van de sterfgevallen per jaar komt door hart- en vaatziekten, wat neer komt op 31% van de sterfgevallen wereldwijd. 

Ongezonde voeding met slechte voedingswaarden leiden met name tot vetopbouw in de slagaders waardoor de bloedtoevoer naar de organen beperkt wordt. Dit kan leiden tot hartaanvallen en beroertes. Veranderingen in levenstijl, zoals verhoogde lichamelijke activiteiten, gezonde voeding, een gezond gewicht, niet roken, gecontroleerde cholesterol waardes, bloeddruk en bloedsuikers kunnen allemaal helpen om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.

Sommige risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen niet gecontroleerd worden, maar voeding is een aspect wat actief verbeterd kan worden. Omega-3 vetzuren zijn bewezen krachtige voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen.

Uit een onderzoek is gebleken dat volwassenen in de meeste delen van de wereld een lage tot zeer lage status van omega-3 vetzuren hebben, met in het bijzonder de vetzuren EicosaPentaeenzuur (EPA) en DocosaHexaeenzuur (DHA). In de studie zijn 298 andere onderzoeken geanalyseerd. Hieruit is een wereldkaart gecreëerd die de niveaus van EPA en DHA in de bloedbanen van gezonde volwassenen toont, om vast te stellen welke regio's het grootste risico van chronische ziektes loopt. Regio's met zeer lage waardes (-4%) zijn Noord-, Zuid- en Centraal Amerika, Centraal- en Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Zuidoost Azië en Afrika. De zee van Japan, Scandinavië en regio's met inheemse bevolkingsgroepen of populaties die niet verwesterde eetgewoontes hebben aangenomen, werden geclassificeerd als met een hoge status van EPA en DHA (>8%).

Om de ideale hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen te krijgen, beveelt de American Heart Association aan om meer vette vis zoals zalm, makreel, haring, forel, sardines en tonijn te eten. Minimaal twee keer per week. Maar dit is onaantrekkelijk, of zelfs onmogelijk voor veel consumenten. Daarom worden visoliesupplementen aanbevolen als effectief alternatief om toch aan de aanbevolen hoeveelheid te voldoen voor de gezondheid van het hart.

Het is zeer belangrijk om een evenwichtig gebruik van omega-3 en omega-6 te consumeren om de volledige voordelen van visolie te ervaren. De trend deze dagen is het teveel consumeren van omega-6 wat onder andere in kip, eieren en oliën zit en het te weinig consumeren van omega-3 vetzuren om de balans te herstellen.

Over de hele wereld is omega-3 visolie een krachtige voedingsstof met de potentie om een grote positieve invloed op de algehele gezondheid van de bevolking te hebben. Voor de miljoenen mensen die worstelen met hart- en vaatziekten kan omega-3 een onderdeel zijn van een langere, gezondere toekomst.

Met hart- en vaatziekten als doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd, is het essentieel dat het belang van voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, bij het ondersteunen van hartgezondheid, bekend is bij consumenten. Doktoren zouden patienten moeten inlichten over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 en als het niet uit voeding gehaald kan worden, moet een visolie supplement aanbevolen worden. Patienten zouden dit ook moeten vragen aan dokters en moeten ook hun geliefdes inlichten over het innemen van voldoende omega-3 vetzuren per dag.

 

Bron

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string nNWEL9 to the field below: