Select your language

Kurkuma supplement van het jaar 2019

Kurkuma supplement van het jaar 2019
Kurkuma is op de Nationale Gezondheidsbeurs gekozen tot het Supplement van het Jaar 2019. Deze heilzame specerij uit Zuidoost-Azië staat de laatste jaren in westerse landen volop in de belangstelling als antioxidant. Omdat de opname uit voeding laag is, wordt het veel als supplement verkocht. Tijd om de gezondheidsvoordelen van kurkuma op een rij te zetten.

Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. De Indiase geelwortel behoort tot de gember familie en is een zeer geliefde specerij in de Aziatische keuken. Kurkuma wordt al ruim 6000 jaar gebruikt in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde. In het Westen wordt de specerij de laatste jaren ook steeds vaker gezien als een potentieel wondergeneesmiddel.

Curcumine

Kurkuma bevat drie verschillende gele pigmenten (curcuminoïden), die allemaal een krachtige antioxidantwerking hebben. Dit zijn curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Curcumine is daarvan de belangrijkste meest bioactieve stof. Het nadeel is dat curcumine niet zo gemakkelijk wordt opgenomen in het maag-darmkanaal. Daarnaast breekt de lever de curcumine af. Curcumine supplementen zijn de oplossing voor dit probleem.

Gezondheidsvoordelen kurkuma

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan en één ding is zeker: kurkuma is één van de krachtigste specerijen die we kennen. Een aantal gezondheidsvoordelen op een rij:
- Kurkuma ondersteunt je immuunsysteem
- Kurkuma bevordert een goede spijsvertering
- Kurkuma heeft kanker remmende eigenschappen
- Kurkuma werkt cholesterolverlagend
- Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Kurkuma ondersteunt je natuurlijke afweersysteem
- Kurkuma beschermt gezonde cellen en weefsels in het lichaam
- Kurkuma is een ontstekingsremmer
- Kurkuma bevordert gewichtsverlies
- Kurkuma helpt metabole stoornissen indammen
- Kurkuma herstelt beschadigde hersencellen
- Kurkuma helpt tegen depressie
- Kurkuma verbetert het geheugen en het concentratievermogen
- Kurkuma werkt als pijnstiller
- Kurkuma biedt verlichting bij gewrichtspijn
- Kurkuma zorgt voor een mooie huid
- Kurkuma beschermt tegen toxische stoffen
- Kurkuma kan helpen diabetes type-2 genezen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het mag duidelijk zijn dat de gezondheidsvoordelen eindeloos zijn. Gebruik je kurkuma in je voeding? Neem het dan altijd in met zwarte peper. Uit onderzoeken is gebleken dat kurkuma op zichzelf slecht opneembaar is, maar dat de opneembaarheid van kurkuma sterk toeneemt als je het inneemt in combinatie met piperine uit zwarte peper.


Bron

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string 52RkRl to the field below:

Meer artikelen