Select your language

Omega-3 tekort belangrijke factor sterfgevallen hart- en vaatziektes

omega-3-tekort-oorzaak-sterfgevallen-diabetes-hart-en-vaatziekten

Een tekort aan omega-3 vetzuren van vis, fruit, noten, groenten en volkoren granen zijn onderdeel van de 10 factoren die invloed hebben op de 45% van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten of diabetes in Amerika, blijkt uit een nieuwe studie.

Uit een studie gepubliceerd in de Maart editie van JAMA blijkt dat de meeste sterfgevallen door hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaakt worden door teveel sodium en bewerkt vlees gevolgd door een tekort aan omega-3.

'De geschatte sterfgevallen door hart- en vaatziektes en diabetes veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen zijn net zo belangrijk als de sterfgevallen gerelateerd aan een overschot aan ongezonde voedingsstoffen', schrijven de onderzoekers.

Uit de onderzochte data kwam naar voren dat 45% van de cardiometabole sterfgevallen in 2012 gelinkt waren aan suboptimale innames van 10 verschillende factoren.

De ongezonde factoren waren sodium (optimale niveau is minder dan 2 gram/dag), bewerkt vlees (optimale inname is 0 gram/dag), met suiker gezoete producten (optimale inname was 0 gram/dag) en rood vlees (optimale inname onder de 14.3 gram/dag).  Suboptimale niveaus zijn boven deze grens.

De gezonde factoren waren noten/zaden (minimaal 20.2 gram/dag), omega-3 vetzuren uit vis (minimaal 250 mg/dag), groenten (minimaal 400 gram/dag), fruit (minimaal 300 gram/dag), volkoren granen (minimaal 125 gram/dag) en onverzadigde vetten die koolhydraten of verzadigde vetten bevatten (11% van de energiebehoefte/dag).

De grootste geschatte sterfgevallen waren geassocieerd aan suboptimale niveaus van sodium (9.5%), gevolgd door noten en zaden, bewerkt vlees, omega-3 vetzuren uit vis, groenten, fruit, met suiker gezoete producten en volkoren producten (allen tussen 5.9%-8.5%) en als laatste de onverzadigde vetten (2.3%) en onbewerkt rood vlees (0,4%), schreven de onderzoekers.

De daling in sterfgevallen geassocieerd aan suikers tussen 2002 en 2012 is veelbelovend. De huidige resultaten suggereren dat de programma's om suikers te verminderen heel belangrijk zijn maar er moet veel meer aandacht gegeven worden aan het verhogen van de omega-3 inname.

Lees het volledige onderzoek hier.

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string jeMhwu to the field below: