Select your language

Onderzoek: Monsanto mais beschadigt darmen van ratten

Een nieuw onderzoek toont aan dat ratten die 90 dagen lang genetisch gemodificeerd mais van Monsanto gevoed gekregen, ernstige schade opliepen aan de slijmvliezen van de jejenum (een deel van de dunne darm).

De mais die de ratten gevoerd kregen was MON810: Ajeeb YG. Dit is een genetisch gemodificeerde (GM) versie van de Ajeeb, een lokaal aangepaste variant van mais geteeld in Egypte, die speciaal ontwikkeld is voor de Egyptische markt door Monsanto. De genetisch gemodificeerd gevoerde ratten kregen 30 procent van deze mais, de MON810: Ajeeb YG corn. De controle groep ratten werden met hetzelfde aantal niet-GM mais gevoerd.

In de GM-gevoerde ratten waren sommige delen van de villi (vinger-achtige projecties in de darmwand die voedingsstoffen opnemen uit voeding) beschadigd. Ze waren vervormd en plat en sommige cellen waren aan elkaar verbonden. De darmsapklieren waren verstoord en bloedvaten waren overvol. Tekenen van ontsteking, witte bloedcellen infiltratie, werden gevonden rondom het gebied van de schade. De cellen rondom de darmwand waren abnormaal in structuur.

De studie, uitgevoerd door Marwa Ibrahim, Managing Director en Ebtsam Okasha van de Geneeskunde Faculteit aan de Universiteit van Tanta, Egypte, werd gepubliceerd in het tijdschrift Experimental and Toxicologic Pathology.

De onderzoekers concludeerden dat de consumptie van GM-mais ingrijpend de structuur verandert van de jejunale structuur. Hier voegen ze aan toe: "De resultaten van de huidige studie tonen aan dat in tegenstelling tot de rapporten die er nu zijn over GM producten, wel degelijk de structuur van jejunale mucosa ingrijpend veranderd op vele niveau's."

De onderzoekers geven aan dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar genetisch gemodificeerd voedsel om de effecten van de MON810: Ajeeb YG te verklaren.

Bron

Deel dit artikel

Meer artikelen

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string EDKGtK to the field below: