Select your language

Q10 helpt bij spierpijn veroorzaakt door statines

Mensen die cholesterolverlagende statines slikken, hebben vaak last van spierpijn en spierzwakte. Dit wordt mitochondriale myopathie genoemd. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders slikken statines, de meest voorgeschreven medicijn. 42% van de gebruikers klaagt over ondraaglijke spierpijn volgens onderzoekers van de Amerikaanse Cleveland Kliniek. Dit is een reden voor velen om na een jaar te stoppen met de medicijnen. 

Veel van deze klachten waren subjectieve klachten omdat er in de spieren niks terug te vinden was. Onderzoekers hebben nu door middel van placebo en het toedienen van statines onderzocht dat de statines wel degelijk spierpijn veroorzaken. Er waren 511 mensen betrokken bij dit onderzoek en 82% had een intolerantie op 3 of meer statines.

Een ander onderzoek concludeert dat niet statines niet alleen de productie van cholesterol in de lever belemmert, maar ook die van co-enzym Q10. Q10 is verantwoordelijk van het produceren van energie in de 'centrales' van de cel, de mitochondrieën. Dit houdt in dat spiercellen niet genoeg energie kunnen produceren voor het werk dat ze moeten verrichten. Hierdoor ontstaat pijn en spierzwakte. 

Mensen die dagelijks een Q10 supplement gebruiken naast het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen, kunnen het risico van bijwerkingen van statines tegengaan. Dit werd aangetoond in een Amerikaanse studie. Een resultaat van deze studie was dat patiënten die naast hun cholesterol medicatie ook een Q10 supplement gebruikten, 40% minder spierpijn hadden.

Bron 1 2

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string rGSM6X to the field below: