Select your language

Schotland geeft gratis vitamines aan zwangere vrouwen

Zwangere vrouw

Elke zwangere vrouw in Schotland krijgt dit weekend gratis vitaminen.

Universele gratis supplementen voor aanstaande moeders worden vanaf 1 april uitgerold.

De Schotse regering zei dat de maatregel gericht was op het verbeteren van de gezondheid van ouders en kinderen, en kreeg wijdverspreide steun van gezondheidswerkers.

Voorheen waren vitamines alleen beschikbaar voor vrouwen en kinderen uit gezinnen die inkomensafhankelijke uitkeringen kregen.

Gratis vitaminen

In het nieuwe schema heeft elke zwangere vrouw die ten noorden van de grens woont recht op gezonde starttabletten met:

  • Foliumzuur, waardoor de kans kleiner wordt dat baby's een spina bifida hebben (open ruggetje)
  • Vitamine D, dat het lichaam van moeders helpt calcium te absorberen, waardoor de botten van baby's zich goed kunnen ontwikkelen
  • Vitamine C, dat helpt gezond weefsel in het lichaam te behouden

De supplementen zijn verkrijgbaar bij openbare apotheken, dispensatiepraktijken, evenals enkele vroedvrouwen en gezondheidsbezoekers.

Minister van volksgezondheid Aileen Campbell zei: "We zijn vastbesloten om elk kind in Schotland de allerbeste start in het leven te geven en vrouwen te helpen genieten van een gezonde zwangerschap is hier een belangrijk onderdeel van.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat het nemen van vitamines tijdens de zwangerschap de gezondheid van zowel de moeder als de baby verbetert.

"Door ze aan alle zwangere vrouwen aan te bieden, kunnen we eraan bijdragen dat elke baby een eerlijke en gelijke kans krijgt - een stap die breed wordt gedragen door professionals in de gezondheidszorg."

Het plan zal naar verwachting £ 250.000 kosten.

Mevrouw Campbell zei dat er ook in Schotland een onderzoek is gestart naar de voeding voor moeder en kind.

Ze zei: "Er zullen gegevens worden verzameld over voeding, borstvoeding, flesvoeding en spenen, en ons helpen de ondersteuning die we bieden aan nieuwe moeders te versterken.

"Ik zou zwangere vrouwen en gezinnen met jonge baby's die een enquêtepakket ontvangen, sterk aanbevelen om het in te vullen en terug te sturen."

Bron

Deel dit artikel

Meer artikelen

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string TVhfyO to the field below: