Select your language

Tijd om vitamine D richtlijnen te veranderen?

Nieuw onderzoek dat suggereert dat vitamine D3 tweemaal zo effectief is als vitamine D2, zou de huidige richtlijn 'op zijn kop' moeten zetten, zeggen de onderzoekers achter het onderzoek.

De huidige richtlijnen voor de inname van vitamine D zijn "op zijn kop" gezet na nieuw onderzoek waaruit blijkt dat vitamine D3 tweemaal zo effectief is als vitamine D2 bij het verhogen van het gehalte aan voedingsstoffen in het lichaam.

De bevindingen van de studie, uitgevoerd door Britse onderzoekers, hebben geleid tot een oproep voor een wijziging in de officiële richtlijnen rond vitamine D, waarbij een aantal regeringen momenteel adviseert dat de twee vormen van vitamine D gelijkwaardig zijn en voor een gelijk effect kunnen worden gebruikt.

Hoofdauteur Dr. Laura Tripkovic van de Universiteit van Surrey, zei: "Het belang van vitamine D in ons lichaam is niet te onderschatten, maar leven in het Verenigd Koninkrijk maakt dat het erg moeilijk is om voldoende binnen te krijgen van zijn natuurlijke bron, de zon, dus we weten dat het moet worden aangevuld via ons dieet.

"Onze bevindingen tonen echter aan dat vitamine D3 tweemaal zo effectief is als D2 bij het verhogen van vitamine D-spiegels in het lichaam, waardoor het huidige denken over de twee soorten vitamine D op zijn kop wordt gezet."

De studie was de eerste in zijn soort die de voordelen evalueerde van vitamine D2, geproduceerd door planten, en D3, afgeleid van dierlijke producten, in lage doses voedsel.

De bevindingen suggereren dat mensen die ernaar streven meer D3 te consumeren door het eten van vis, eieren of het nemen van supplementen twee keer meer kans hebben om hun vitamine D-spiegel te verhogen in vergelijking met degenen die alleen vitamine D2-rijke voedingsmiddelen zoals champignons, verrijkt brood of D2-supplementen consumeren.

Studie details

Onderzoekers onderzochten de vitamine D-waarden van 335 Zuid-Aziatische en blanke Europese vrouwen gedurende twee opeenvolgende winterperioden, een periode waarin het bekend is dat de voedingsstof in het lichaam ontbreekt. De vrouwen werden in vijf groepen verdeeld, waarbij elke groep een placebo, een sap met vitamine D2 of D3 en een koekje met D2 of D3 ontving.

De onderzoekers ontdekten dat vitamine D3 twee keer zo effectief was in het verhogen van de vitamine in het lichaam dan zijn tegenhanger D2.

Vitamine D-spiegels bij vrouwen die vitamine D3 via sap of een biscuit kregen, stegen met respectievelijk 75% en 74%. Ondertussen zagen degenen die D2 kregen een stijging van 33% en 34% in de loop van de 12 weken durende interventie.

Het onderzoek toonde ook aan dat de niveaus van zowel vitamine D2 als D3 stegen als gevolg van zowel voedsel als zure dranken zoals sap - die even effectief bleken te zijn.

Degenen die de placebo kregen, hadden gedurende dezelfde periode een vermindering van 25% in de vitamine.

Bevindingen zijn in tegenspraak met de huidige richtlijnen

De bevindingen zijn in tegenspraak met de huidige richtlijnen van overheidsinstanties, zegt het team. Het Amerikaanse National Institute of Health zegt bijvoorbeeld dat de twee vormen van vitamine D gelijkwaardig zijn en voor een gelijk effect kunnen worden gebruikt.

Bovendien onthulden recente cijfers van Public Health England dat meer dan één op de vijf mensen in het Verenigd Koninkrijk lage vitamine D-spiegels heeft en heeft daarom de inname van de vitamines tot 10 microgram per dag verhoogd voor iedereen van vier jaar en ouder.

Behalve gevolgen voor het volksgezondheidsbeleid, zouden de bevindingen ook gevolgen kunnen hebben voor de detailhandel.

In de afgelopen jaren hebben detailhandelaren vitamine D2 aan hun producten toegevoegd in de overtuiging dat het een persoon zal helpen zijn dagelijkse inname te realiseren.

"Dit is een zeer opwindende ontdekking die een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop de gezondheids- en detailhandelsector vitamine D bekijkt," zei professor Susan Lanham-New, hoofd van de afdeling Voedingswetenschappen van de Universiteit van Surrey. "Vitamine D-tekort is een serieuze zaak, maar dit zal mensen helpen een beter geïnformeerde keuze te maken over wat ze kunnen eten of drinken om hun niveau te verhogen via hun dieet."

Bron

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string Xnowp9 to the field below: