Select your language

Vitamine B12 tekort bij zwangere vrouwen onderzocht

Vitamine B12 tekort bij zwangere vrouwen onderzochtZuivel, vlees en vis zijn goede bronnen van vitamine B12 voor zwangere vrouwen. Voor de zwangere vegetariërs zijn supplementen noodzakelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van Maastricht University waaraan 1266 Nederlandse zwangere vrouwen deelnamen.

De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk platform The Journal of Nutrition. Niet eerder werd er onderzoek gedaan naar het effect van vitamine B12 uit dierlijke voedingsmiddelen op het B12-niveau van zwangere vrouwen.

KOALA-onderzoek

De studie is uitgevoerd onder zwangere vrouwen die deelnamen aan het KOALA-onderzoek van Maastricht University, dat zich richt op de oorzaken van allergie en astma en de ontwikkeling en groei van kinderen. Het doel van het onderzoek was om te zien wat de bijdrage van vlees, vis, zuivel en eieren is aan de vitamine B12-voorziening (en een eventueel vitamine B12-tekort) van zwangere vrouwen.

Dierlijke producten goede bron van B12

Bij zwangere Nederlandse vrouwen was een hogere inname van vitamine B12 van zuivel, vlees en vis in positieve zin geassocieerd met vitamine B12-status, wat suggereert dat zuivel, vlees en vis goede bronnen zijn van bioactieve vitamine B12 in de zwangerschap. De vitamine B12-inname in de voeding was: 5,1 µg/dag bij omnivore vrouwen, 4,3 µg/d bij pescotariërs (eten geen vlees en zuivel, maar wel vis) en 2,3 µg/dag bij lactovegetariërs (zij vermijden alle vlees, gevogelte en vis maar eten wel zuivel, al dan niet met eieren).

Verhoogde kans op B12-tekort voor vegetariërs

Van de 1266 deelnemers gebruikten 75 zwangere vrouwen geen vlees, van wie 27 ook geen vis. Deze laatste groep vrouwen, de lactovegetariërs, kregen gemiddeld minder dan de helft vitamine B12 binnen ten opzichte van de vrouwen die wel vlees en vis aten. Ook kwam bij hen een vitamine B12-tekort veel vaker voor dan bij vrouwen die wel vlees en vis aten, namelijk 11 procent tegenover 1,8 procent bij omnivore vrouwen en 2,2 procent bij pescotariërs. Onderzoekers onderstrepen wel het feit dat de groep vegetariërs in dit onderzoek beperkt was (slechts 27 van de 1266 deelnemers).

B12-suppletie geadviseerd

De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding voor de vitamine B12-voorziening. Tot het zover is raden zij het gebruik van een vitamine B12-supplement aan voor iedereen, dus niet alleen zwangere vrouwen, die het gebruik van dierlijke producten beperken. Dit advies geldt onder anderen voor veganisten en de meeste lactovegetariërs.


Bron
 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string AgJCE9 to the field below:

Meer artikelen