Select your language

Vitamine D tekort door zonnebrandcrème gebruik

Uit resultaten van een klinisch onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association bleek dat bijna 1 miljard mensen wereldwijd onvoldoende vitamine D door chronische ziekte en onvoldoende blootstelling aan de zon door het gebruik van zonnebrandcrème.

De studie bleek ook dat 95 procent van de Afro-Amerikaanse volwassenen een vitamine D tekort of insufficiëntie kan hebben. Variaties van vitamine D tussen rassen worden toegeschreven aan verschillen in huidpigmentatie.

"Mensen spenderen minder tijd buiten en wanneer ze erop uitgaan, dragen ze meestal zonnebrandcrème, waardoor het lichaam niet in staat is vitamine D te produceren", zegt Kim Pfotenhauer, DO, assistent professor aan de Universiteit van Touro en een onderzoeker van dit onderzoek. "Terwijl we willen dat mensen zich beschermen tegen huidkanker, zijn er gezonde, gematigde niveaus van onbeschermde blootstelling aan de zon, die heel nuttig kunnen zijn bij het stimuleren van vitamine D."

Dr. Pfotenhauer zei ook dat chronische ziekten zoals diabetes type 2 en ziekten die verband houden met malabsorptie, waaronder nierziekte, ziekte van Crohn en coeliakie, belemmeren het vermogen van het lichaam om vitamine D uit voedselbronnen te metaboliseren.

Vitamine D wordt beschouwd als een hormoon in plaats van vitamine en vitamine D wordt geproduceerd als de huid blootgesteld wordt aan zonlicht. Vitamine D receptoren worden gevonden in vrijwel elke cel in het menselijk lichaam. Als gevolg daarvan speelt het een grote rol in de functies van het lichaam, met inbegrip van celgroei modulatie, neuromusculaire en immuunfunctie en ontstekingsreductie.

Symptomen voor onvoldoende of gebrekkige vitamine D zijn spierzwakte en botfracturen. Mensen die deze symptomen vertonen of die chronische ziekten hebben die bekend zijn om het vitamine D niveau te verlagen moeten hun niveaus controleren en, als ze laag bevinden, behandelingsopties bespreken. 

Het verhogen en handhaven van gezonde vitamine D-niveaus kan zo eenvoudig zijn als 5-30 minuten in de middag zon twee keer per week doorbrengen. De juiste tijd hangt af van de geografische ligging van een persoon en huidpigmentatie - lichtere huid synthetiseert meer vitamine D dan donkere huid. Het is belangrijk om geen zonnebrand te dragen tijdens deze sessies, omdat SPF 15 of hoger de productie van vitamine D3 met 99 procent vermindert.

"Je hoeft niet te zonnebaden op het strand om de voordelen te krijgen," zei Dr. Pfotenhauer. "Een eenvoudige wandeling met blootgestelde armen en benen is genoeg voor de meeste mensen."

Dr. Pfotenhauer zei dat supplementen een goede optie zijn, aangezien ze effectief zijn en weinig risico's voordoen, op voorwaarde dat ze worden genomen zoals aangegeven.

Er is onderzoek gedaan om te bepalen of vitamine D-deficiëntie een rol speelt bij multiple sclerose, auto-immuunafwijkingen, infecties, ademhalingsziekte, cardiometabolische ziekte, kanker en fractuurrisico.

"Wetenschap heeft geprobeerd een one-to-one correspondentie te vinden tussen vitamine D-niveaus en specifieke ziekten," zei Dr. Pfotenhauer. "Gezien de vitamine D's alomtegenwoordige rol in het lichaam, geloof ik dat voldoende vitamine D meer gaat over de algemene gezondheid. Onze functie als osteopathische artsen is om de patiënten te herkennen die moeten worden getest en behandeld."

Momenteel wordt insufficiëntie gedefinieerd tussen 21 en 30 ng / ml en de tekort wordt beschouwd onder 20ng / ml door de Endocriene Maatschappij.

Bron

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string aldHcr to the field below: