Select your language

Vitamine D tekort geassocieerd aan depressies

Een gebrek aan vitamine D is nu gelinkt aan verhoogde symptomen van depressie, volgens een nieuwe studie.

Eerder dit jaar werd iedereen in Groot-Brittannië aanbevolen om vitamine D supplementen te nemen tijdens de donkere maanden. Een aantal voedingsmiddelen bevatten vitamine D, zoals bijvoorbeeld vette vis, maar de meeste mensen krijgen vitamine D binnen uit een natuurlijk effect op het lichaam door zonlicht. Lage niveaus van vitamine D hebben betrekking op botaandoeningen zoals osteoporose en rachitis, maar het kan ook van invloed zijn op spierweefsel en is in verband gebracht met normale niveaus van dopamine, een chemische stof die je stemming bepaalt, in de hersenen.

In de nieuwe studie, die werd onthuld op de International Early Psychosis Association in Milaan, hebben wetenschappers mensen getest op hun vitamine D niveau. 225 patiënten die worden behandeld voor psychotische stoornissen en 159 gezonde mensen.

Ze vonden een significant verband tussen lage niveaus van vitamine D en "hogere niveaus van negatieve symptomen en depressie" onder de mensen met een psychose. Zij vonden ook een significant verband bij verminderde verbale vloeiendheid en cognitieve stoornissen.

In een artikel in het tijdschrift Schizophrenia Research, stelden onderzoekers uit Noorwegen voor om patiënten te behandelen met vitamine D.

"De associaties tussen lage vitamine D-niveaus en verhoogde negatieve en depressieve symptomen, en verminderde (mentale) verwerkingssnelheid en verbale vaardigheden zijn goede argumenten voor het plannen van grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde studies in doelgroepen, om conclusies te trekken over vitamine D's potentiële gunstige effect in psychotische stoornissen. "

Momenteel zijn ze nader onderzoek aan het doen naar het effect van vitamine D op de hersenen met behulp van MRI-scanners.

In aanvulling op de lage niveau's van vitamine D, heeft een gebrek aan zonlicht ook verband met depressie in het algemeen. 

Seasonal Affective Disorder of SAD, is een seizoensgebonden vorm van depressie die mensen te beïnvloedt als de dagen korter zijn. Volgens de NHS, symptomen zijn onder meer een aanhoudend lage stemming, lusteloosheid en slaperig, en hunkering naar koolhydraten.

Dr Peter Selby, van de Universiteit van Manchester, die vitamine D heeft bestudeerd, zei dat het aannemelijk is dat een laag niveau een depressief effect zou kunnen hebben. "We weten dat vitamine D-niveaus belangrijk zijn voor zaken als de spierfunctie evenals bot functie," zei hij. "En spierfunctie is niet een miljoen mijl verwijderd van de zenuw functie."

"Veel mensen met een lage vitamine D-spiegel hebben minder zin om op te staan, meer pijn en dat soort dingen."

Maar hij is het er mee eens dat onderzoekers meer werk moeten verrichten om exact de effecten van vitamine D vast te leggen. "Als je depressief bent heb je minder zin om naar buiten te gaan en dingen te doen, waardoor je minder zonlicht hebt en dus ook minder vitamine D."

Het is lastig vast te stellen wie hier de kip en wie het ei is.

Bron

Deel dit artikel

Meer artikelen

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string qi96zp to the field below: