Select your language

Vitamine D voorkomt infecties en vermindert risico op kanker

Vitamine D heeft een aantal buitengewone prestaties onder zijn spreekwoordelijke gordel, en niet de minste is de preventie van ziekten. Huid blootgesteld aan de zon produceert deze 'zonnevitamine', die helpt bij het voorkomen van osteoporose en het bevordert sterke botten en tanden.

Het is bekend dat het zeer veel voordelen heeft en zelfs cruciaal is in sommige plekke van het lichaam. Een tekort kan leiden tot ziektes als netvliesveroudering, lupus, darmziekten, multiple sclerose (MS) en chronisch hartfalen. Maar dat is niet alles, vitamine D remt infecties en complicaties betrokken bij ziektes zoals COPD (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Onlangs zijn er nog meer onderzoeken gepubliceerd over de voordelen van vitamine D. Vitamine D is ook zeer krachtig tegen borst- en prostaatkanker en zeer nuttig voor de behandeling van dodelijke luchtwegenvirussen volgens het onlangs gepubliceerde onderzoek in the Journal of the American Geriatrics Society. 

Daily Mail: 'Oudere patiënten die een hoge dosis vitamine D binnen kregen hadden 40% minder kans op het ontwikkelen van longinfecties. Longontsteking, bronchitis en griep hebben hogere sterftecijfers onder ouderen omdat zij een laag immuunsysteem hebben. Maar omdat het virussen zijn, wordt antibiotica vaak niet voorgeschreven omdat ze niet effectief zijn. Deskundigen zijn echter van mening dat vitamine D helpt om acute luchtwegeninfecties te voorkomen bij mensen op leeftijd. '

Onder 107 bewoners in verpleeghuizen met ademhalingsproblemen (gemiddelde leeftijd 84), kregen 55 een hogere dosis vitamine D voor 1 jaar, terwijl de rest een lagere dosis kregen. De eerste groep had een afname van 40 procent in ARIs (acute luchtwegeninfecties).

Volgens Ginde: Vitamine D kan het immuunsysteem verbeteren zodat het beter infecties kan bestrijden. 

Een ander onderzoek wees uit dat vrouwen met hoge gehaltes aan vitamine D langer blijven leven na borstkanker diagnose. Onderzoekers melden dat wanneer vrouwen hun vitamine D gehalte verhoogden, zij een derde meer kans hebben om het te overleven, met name voor premenopauzale vrouwen. Het mechanisme is de mogelijkheid om de reproductie van kankercellen te stoppen.

Lees het volledige artikel met meer voordelen van vitamine D hier.

Deel dit artikel

Meer artikelen

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string OMRBmO to the field below: