Select your language

Waarom je in de winter extra vitamine D nodig hebt

Vitamine D tekort winter
Vitamine D is een van de vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, maar daarvoor hebben we wel de zon nodig. In Nederland is de intensiteit van het zonlicht van september tot mei niet voldoende. Het is in deze periode, met name in de winter, geen overbodige luxe om vitamine D bij te slikken. 


Vitamine D tekort

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, het bevordert de opname van calcium en fosfor en het speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand en een goede werking van de spieren. Voel je je moe en lusteloos, heb je last van je spieren en gewrichten (pijn, krampen en trillingen) of ervaar je hyperventilatie of angstaanvallen? Het kan zijn dat je een tekort hebt aan vitamine D. En die kans is er aangezien we in de winter minder buiten komen en de zon in Nederland ook niet sterk genoeg is. Daarnaast wordt een vitamine D tekort ook gelinkt aan depressie, infecties en kanker.

Vitamine D in de winter

Het lichaam maakt alleen vitamine D aan wanneer de huid tussen 11:00 en 15:00 uur wordt blootgesteld aan zonlicht. Vaak draag je dan kleding en huidverzorging met SPF die het zonlicht blokkeren. Hoeveel vitamine D je aanmaakt is afhankelijk van je leeftijd, je huidskleur en het seizoen. Een oude huid maakt minder aan dan een jonge huid en een donkere huid maakt minder aan dan een lichte huid. Vrouwen boven 50 jaar, mannen boven 60 jaar en mensen met een getinte of donkere huid zijn een risicogroep voor een vitamine D tekort. Voor een lichte huid zijn de zonnestralen in Nederland van maart tot oktober intensief genoeg, mits je genoeg buiten komt.

Vitamine D supplement

Conclusie? Bijna iedereen kan in de winter een extra portie vitamine D gebruiken. Vitamine D halen we voor een deel uit onze voeding, het zit van nature in vette vis, zoals makreel, haring en zalm. Verder zit er vitamine D in volle zuivelproducten, echte boter, eidooier en vet vlees. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht, maar omdat de intensiteit van de zon in Nederland niet voldoende is, is het verstandig om vitamine D in de vorm van een supplement in te nemen.

Wist je dat vitamine D niet in het lichaam kan worden omgezet zonder voldoende magnesium? Lees het artikel hier.
 

Bron

Deel dit artikel

Meer artikelen