Select your language

Wilde zalm

zalm

Het is lastig om er een gezonde levensstijl op na te houden in deze wereld vol met hartige verleidingen en lekkere tussendoortjes.

Een gezonde levensstijl houdt in dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Voedingsstoffen haal je onder andere uit je dagelijkse voeding. Er zijn gelukkig veel producten die een rijke bron zijn van voedingsstoffen. Wilde zalm is één van de beste bronnen voor essentiële olie, mineralen zoals Omega 3 vetzuren, ijzer, calcium, selenium en fosfor en vitamines A, B, D en E.

Wat zijn de voordelen van wilde zalm voor de gezondheid?

Omega 3 Vetzuren

Omdat ons lichaam zelf geen Omega 3 vetzuren kan aanmaken, wordt aangeraden om deze voedingsstof aan te vullen uit voedsel of voedingssupplementen. Volgens een artikel dat is gepubliceerd in Oktober 2006 in  "Journal of the American Medical Association," levert de consumptie van vis, en van vis rijk aan omega 3 vetzuren in het bijzonder (zoals wilde zalm), een belangrijke bijdrage om het cardiovasculaire systeem in optimale conditie te houden.

Onderzoekers melden dat het twee maal per week eten van anderhalf ons vette vis, zoals wilde zalm, het risico van hartfalen verkleint met 36% en het overlijden door hartfalen verkleint met 17%.

Het risico voor hart en vaatziekte neemt tot een factor 2,5 af door het verhogen van vis consumptie. Dit impliceert dat gematigde consumptie van vis (Eén à twee porties per week) van belang is ter preventie van hart en vaatziekte, ten opzichte van géén visconsumptie.

Omega 3 vetzuren helpen ook om een hartaanval tegen te gaan, ze verkleinen de kans op hart en vaatziekten bij Diabetes type 2, helpen bij de ontwikkeling van het kinderbrein en ogen gedurende zwangerschap en in de peutertijd, ze verbeteren de bloedwaarden, ze helpen om gewrichtsreuma tegen te gaan en tevens helpen ze bij de ziekte van Crohn en sommige mentale ziektes zoals Alzheimer en depressie.

Atlantische wilde zalm heeft de hoogste concentratie Omega 3 van alle zalm soorten. (1,9 gram per half ons zalmfilet). Het eten van 2 tot 3 porties per week is erg gezond, met name voor je hart (bron).

Vitamine D 

Voldoende vitamine D is cruciaal om je gezondheid op peil te houden. Een tekort aan deze belangrijke vitamine zou leiden tot een verhoging van het risico op kanker, hart en vaatziekten, Multiple Sclerose, gewrichtsreuma en diabetes Type 1. Eén blikje zalm bevat voldoende van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine D (source).

Vitamine E

Zalm is ook een goede bron van vitamine E, een sterke antioxidant. Antioxidanten, waaronder ook vitamine C en bèta caroteen behoren, bestrijden vrije radicalen op moleculair niveau. Vrije radicalen kunnen genetisch materiaal en celwanden beschadigen en dat kan weer leiden tot kanker en hart klachten. Vitamine E verkleint het risico op hartklachten door het voorkomen van oxidatie van LDL cholesterol, dus het voorkomt het dichtslibben van de aderen. Ander onderzoek wijst op de verdedigende rol van vitamine E tegen kanker en staar.

Vitamine B (Lees meer over dit product op de Beyuna Newsroom)

Zalm is rijk aan veel B vitamines. Volgens de USDA (National Nutrient Database) bevat een gekookt portie Atlantische wilde zalm 0,828 mg, dus 48% van de ADH, vitamine B2, en 17,3 mg vitamine B3 (staat gelijk aan 84% van de ADH). Deze vitamines zijn belangrijk voor de stofwisseling en het zenuwstelsel. Vitamine B6 helpt om opgeslagen energie (in de vorm van glycogeen in de lever en spieren) om te zetten in glucose zodat de suikerspiegel constant blijft. Tevens is vitamine B6 essentieel voor de eiwitstofwisseling en de opbouw van neurotransmitters of hersenstoffen, zoals serotonine, welke lichaamsfuncties aanstuurt.

Vitamine B-12 is belangrijk voor de stofwisseling, het ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel en het aanmaken van nieuwe cellen. (Bron)

Mineralen (Lees meer over dit product op de Beyuna Newsroom)

Eén portie van 80 gram gebakken wilde zalm bevat ca. 50 % van de ADH van Selenium. Selenium zorgt ervoor dat je schildklier goed blijft werken en versterkt het immuun system. Het werkt ook als anti oxidant, hetgeen inhoudt dat het vrije radicalen onschadelijk maakt die ontstaan tijdens het ouder worden en bij luchtvervuiling. Volgens “the National Institutes of Health Office of Dietary Supplements” bestrijdt Selenium hartziektes, kanker, afname van mentale vaardigheden door ouderdom en problemen met je schildklier.

Hetzelfde portie zalm bevat ook 20% van de ADH van fosfor. Mediclineplus.com legt uit dat fosfor allerlei taken vervult in het lichaam, van het versterken van botten en tanden tot het behoud van hart, zenuwen en nieren (bron). 

 

Deel dit artikel

Meer over dit onderwerp

Blijf op de hoogte..

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Vul je naam en emailadres in en ontvang de nieuwste posts direct in jouw mailbox!

Please copy the string 88BvlI to the field below: